Noord-Holland Noord Gezond

Inspiratie

Start van ketenaanpak valpreventie Alkmaar met vitaliteitsmarkt

In de Gemeente Alkmaar is de ketenaanpak valpreventie gestart tijdens een vitaliteitsmarkt in de wijk Overdie. Diverse organisaties, waaronder Sportvitaal, de Veiligheidsregio, Mee & de Weering, Humanitas en Netwerk Vitaliteit van Beweegzorg Noordwest (BNW), organiseren een aantal vitaliteitsmarkten in de wijk. 

Valrisico

Tijdens de vitaliteitsmarkt werd bekeken hoe valpreventie door middel van samenwerking en innovatie kan worden aangepakt, bijvoorbeeld door het voortijdig signaleren van valrisico met behulp van de Smartfloor. Door aanvullende vragen van de Paramedici van Netwerk Vitaliteit kan er een duidelijk valrisicoprofiel in kaart worden gebracht. Wethouder Arie Epskamp was ook op de vitaliteitsmarkt aanwezig en probeerde de Smartfloor even uit. Hij bleek een laag valrisico te hebben en noemde zichzelf dan ook een fitte bestuurder.

Ketenaanpak

Dankzij de ketenaanpak valpreventie kan het valrisico van ouderen in Alkmaar op tijd in kaart worden gebracht. In de stad worden erkende valpreventietrainingen aangeboden, waarbij uiteraard eerst wordt gekeken naar passend aanbod voor de inwoner. Daarom is er naast valpreventietraining ook veel aandacht voor zingeving en gezonde voeding. Zo houdt Alkmaar de senioren woonachtig in de stad langer fit en vitaal. 

Deel dit bericht