Zorg dichtbij en op de juiste plek

40.000 kwetsbare ouderen. Ruim 500.000 mensen met minimaal één chronische aandoening: het inrichten van de zorg die morgen nodig is, vraagt om een flinke omslag. Zowel in de werkwijze binnen zorgorganisaties, het samenwerken in de zorgketen en het leven van mensen die zorg nodig hebben. Regioplatform Noord-Holland levert een bijdrage aan die omslag, via verbinding en concrete projecten, gericht op samenwerken, digitaliseren, standaardiseren en innoveren. 

Zorg ook in de toekomst toegankelijk

Regioplatform Noord-Holland levert een bijdrage aan die omslag, via verbinding en concrete projecten, gericht op samenwerken, digitaliseren, standaardiseren en innoveren. Drie ziekenhuizen, vier huisartsenorganisaties en vijf VVT-organisaties werken gezamenlijk aan mogelijkheden om de zorg voor inwoners in de regio’s Noord-Holland Noord en Zaanstreek Waterland ook in de toekomst toegankelijk te houden.

Kerncijfers

In totaal wonen ongeveer 40.000 kwetsbare ouderen in het werkgebied van het Regioplatform, 18.000 in Zaanstreek Waterland en 21.000 in Noord Holland Noord. Zij doen vaker een beroep op meerdere partijen in de (acute) zorg en verblijven ook langer in de keten van de (acute) zorg.

Kwetsbare ouderen:

  • bezoeken 3x zo vaak huisarts,
  • hebben 5 x hogere zorguitgaven als niet-kwetsbare ouderen.

Bovendien hebben zij:

  • veel hart- en vaatziekten, COPD, diabetes
  • de hoogste uitgaven voor ziekenhuis en wijkverpleging.

Het aantal mensen met minimaal één chronische aandoening stijgt: in Noord Holland Noord van ongeveer 81,5% naar 83,5%.

Project
Regio
Regioplatform Noord-Holland
Noord-Holland Noord en Zaanstreek Waterland
Regioplatform Noord-Holland

Waar richt de coalitie zich op?

Regioplatform Noord-Holland richt zich op de digitale uitwisseling van patiëntgegevens, centrale transmurale monitoring en regionaal capaciteitsmanagement om het aanbod zo goed mogelijk af te stemmen op de zorgvraag. Dat is vertaald naar drie thema’s:

  1. Triage & Transfer: bestaande capaciteit in de regio optimaal benutten door patiënt zo goed en snel mogelijk de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Dit doen we door procesoptimalisatie (verbeteren in- door- en uitstroom) en door regionaal capaciteitsmanagement.
  2. Zorg Dichtbij: alle digitale zorg en monitoring voor de regio contracteren en inrichten bij één Zorgservice Centrale & zorg zoveel mogelijk in de thuissituatie bieden, met regie bij de patiënt. De schaarse zorgcapaciteit wordt zo ingezet, dat patiënten kwalitatief goede zorg blijven krijgen.
  3. Netwerkzorg: informatie voor ketenpartners inzichtelijk maken in een regionaal netwerkdossier & uniforme regionale, transmurale werkprocessen ontwerpen. Hierdoor kan een patiënt naadloos passende zorg krijgen in de gehele keten en meer regie voeren.

 

Hoe gaan we dit doen?

De aanpak van Regioplatform is praktisch en concreet. We denken vanuit het perspectief van inwoners. Hendrik, de personificatie van de doelgroep kwetsbare ouderen, helpt daarbij. Binnen ieder project willen we antwoord op de vraag: “Wat kan dit betekenen voor mensen zoals Hendrik?”

12 november 2024

Festival NHN Gezond

Wat gebeurt er allemaal in de regio op het vlak van zorg en gezondheid? Dat delen we tijdens het festival Noord-Holland Noord Gezond. Doe kennis op, laat je inspireren en leer van elkaar. Met sprekers Jaap Bressers en Joris van Eijk en tal van inspirerende workshops. Dat is het Noord-Holland Noord Gezond Festival in een notendop!